Waarom Conservering & Restauratie?


Textiele objecten kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten natuurlijke en synthetische vezels. Deze vezels zijn onderhevig aan een natuurlijk proces van verval, waarbij zichtbare of onzichtbare schade kan ontstaan aan het textiel. De schade kan aanwezig zijn in de vorm van verkleuring, bruine vlekken, gaten, kale en sleetse plekken, vouwen, vervuiling en het verzwakken van textiel in het algemeen.

Textiele erfstukken die soms al generaties lang in familiebezit zijn, zullen langzaam maar zeker vergaan. Bij het behandelen van het textiel is het niet enkel het behouden van het object zoals het is, de behandeling voorkomt verdere achteruitgang van het materiaal en behoudt hiermee tevens de geschiedenis en ambacht van het object. De conserverende behandeling kan ons daarom ook helpen bij het geven van een waardevol beeld van het verleden.

Een Textielrestaurator is opgeleid in het herkennen van het verval en de oorzaak van het textiel. In samenspraak met u zal een plan opgesteld worden om het proces van verval te vertragen en het textiel waar nodig te ondersteunen. Een getraind restaurator streeft ernaar om reversibel te werken en werkt zo veel mogelijk volgens de Ethische Code E.C.C.O (European Confederation of Conservator-Restorers Organisations). Meer informatie over deze ethische code is te vinden op de website van Restauratoren Nederland.